Een gezonde toekomst voor de Drentsche Patrijshond

Onderzoek Epilepsie

dnaAan de Vakgroep Voeding, Genetica en Ethologie van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent (UGent), wordt door Evy Beckers een onderzoek uitgevoerd naar de erfelijke aanleg van epilepsie bij de Drentsche Patrijshond. Dit gebeurt in het kader van haar doctoraat onder begeleiding van Prof. Dr. Luc Peelman en Dr. Mario Van Poucke.

Het onderzoek zal starten met een zogenaamde GWAS (genome wide association study). Dit is een statistische methode waarmee het/de chromosomale gebied(en) wordt afgebakend waarin één of meerdere genen betrokken bij de ziekte, in dit geval dus epilepsie, is gelegen. Vervolgens wordt deze regio in detail bekeken om de verantwoordelijke mutatie(s) op te sporen. Deze mutatie(s) dient dan op zijn beurt voor het ontwikkelen van een specifieke DNA test. Daar GWAS een op statistiek gebaseerde methode is, is de nauwkeurigheid des te groter naarmate meer stalen ter beschikking zijn. Nieuwe bloedstalen van Drentsche Patrijshonden, zeker van epilepsie lijders en hun naaste verwanten, zijn welkom! Alle verstrekte gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Bij de wetenschappelijke rapporteringen worden geen gegevens over honden en/of eigenaars weergegeven.

Bekijk hier de procedure van bloedstaal tot chip


Bekijk hier hoe een bloedafname bij de dierenarts verloopt.


Bekijk de prikpunten van onze meewerkende dierenartsen

Bankrekening

Crelanbank, bankrekening BE67103042691687 t.n.v. “Fokken zonder Gokken” ovv “Ik stort…”

Translate:

Vertaalservice

Drentsche patrijshonden worden ook buiten Nederland steeds populairder. Ook daar is interesse in de gezondheid van het ras. Daarom bieden we via Google Language Translator een vertaalservice. Niet perfect, maar beter dan niets!

Deel deze pagina

Facebooktwittergoogle_plusmail

Recente reacties

  Teller (vanaf 27-10-2015)

  • 0
  • 37
  • 516.279
  • 121.780
  Translate »