Een gezonde toekomst voor de Drentsche Patrijshond

Evy Beckers

EvyBeste liefhebbers van de Drentsche Patrijshond, mijn naam is Evy Beckers. Zoals de meesten van jullie wellicht al weten, zal er aan de Vakgroep Voeding, Genetica en Ethologie van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent (UGent), een onderzoek uitgevoerd worden naar de erfelijke aanleg van epilepsie bij de Drentsche Patrijshond. Dit gebeurt in het kader van mijn doctoraat onder begeleiding van Prof. Dr. Luc Peelman en Dr. Mario Van Poucke.

Dierenarts
Ik ben in juli 2015 afgestudeerd als dierenarts in de optie kleine huisdieren aan de UGent. Tijdens mijn laatste jaar had ik reeds gewerkt rond erfelijke aandoeningen bij de hond in het kader van mijn masterproef en ik wou dit graag verder zetten. Nu werk ik als assistent op de Vakgroep Voeding, Genetica en Ethologie en maak mijn doctoraat rond hetzelfde onderwerp.

Epilepsie
Epilepsie is een ernstig en veel voorkomend probleem bij de Drentsche Patrijshond. Onder de Nederlandse rassen wordt de hoogste incidentie vermeld in dit ras. Percentages van 3 – 9,4% aangetaste honden worden vermeld, wat overeen komt met ongeveer 1 hond op 20.

Onderzoek
Het onderzoek zal starten met een zogenaamde GWAS (genome wide association study). Dit is een statistische methode waarmee het/de chromosomale gebied(en) wordt afgebakend waarin één of meerdere genen betrokken bij de ziekte, in dit geval dus epilepsie, is gelegen. Vervolgens wordt deze regio in detail bekeken om de verantwoordelijke mutatie(s) op te sporen. Deze mutatie(s) dient dan op zijn beurt voor het ontwikkelen van een specifieke DNA test. We beschikken nu reeds over 44 bloedstalen waarvan 17 epilepsie lijders. Daar GWAS een op statistiek gebaseerde methode is, is de nauwkeurigheid des te groter naarmate meer stalen ter beschikking zijn. Nieuwe bloedstalen van Drentsche Patrijshonden, zeker van epilepsie lijders en hun naaste verwanten, zijn dus steeds welkom! Alle verstrekte gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Bij de wetenschappelijke rapporteringen worden geen gegevens over honden en/of eigenaars weergegeven.

Oproep
Bij deze zou ik mensen die reeds meewerken ook willen oproepen om gegevens te verzamelen over de (voor)ouders van hun honden. Welke hadden/hebben epilepsie, welke niet. Op deze manier kan ik de soort overerving trachten te achterhalen met behulp van een stamboomonderzoek, hetgeen ook zeer belangrijk is naar fokadvies toe. Ik zal jullie op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen zodat jullie weten hoe ver het onderzoek staat. Ik zou ook graag iedereen die reeds meewerkt aan dit project willen bedanken en ik hoop dat andere eigenaars toch nog overtuigd raken van het belang van dit onderzoek. Ik ben bereikbaar voor bijkomende informatie op:

Heidestraat 19
9820 Merelbeke
België

Tel: 092647807

Of stuur me een e-mail

Bankrekening

Crelanbank, bankrekening BE67103042691687 t.n.v. “Fokken zonder Gokken” ovv “Ik stort…”

Translate:

Vertaalservice

Drentsche patrijshonden worden ook buiten Nederland steeds populairder. Ook daar is interesse in de gezondheid van het ras. Daarom bieden we via Google Language Translator een vertaalservice. Niet perfect, maar beter dan niets!

Deel deze pagina

Facebooktwittergoogle_plusmail

Recente reacties

  Teller (vanaf 27-10-2015)

  • 1
  • 35
  • 516.277
  • 121.779
  Translate »