Een gezonde toekomst voor de Drentsche Patrijshond

Richtlijn erfelijke gebreken ten behoeve van dierenartsen

IMG_4148-800x601Op 12 oktober 2015 is in opdracht van de KNMvD, de beroepsorganisatie van dierenartsen, de richtlijn ‘Veterinair handelen inzake welzijnsrisico’s bij honden en katten met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken’ opgesteld.

De doelgroep is praktiserende dierenartsen die honden en katten behandelen.

De richtlijn heeft twee doelen:

 1. Dierenartsen te ondersteunen bij de beoordeling van de welzijnsrisico’s die het gevolg zijn van erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken, en dit te communiceren naar de eigenaar van een dier.
 2. En voor ons belangrijk: Aan te geven welke veterinaire handelingen een bijdrage kunnen leveren aan het voorkómen van deze welzijnsrisico’s en de levenskwaliteit te waarborgen.

In richtlijntekst wordt regelmatig het nut onderstreept van DNA-testen om erfelijke afwijkingen te voorkomen. In noot 4 (pagina 28) wordt een overzicht gegeven van de actuele DNA-toepassingen op dit gebied.

Citaat:
‘Met behulp van genetische testen op basis van pcr (polymerase chain reaction) is het genotype vast te stellen, onafhankelijk van leeftijd van het dier of ziektestadium, uit monstermateriaal, zoals haarwortels, wangslijmvlies, bloed of sperma. Middels het genotype kunnen zowel aangedane dieren, dragers, als niet aangedane dieren worden geïdentificeerd. Dit geeft fokkers meer mogelijkheden bij het maken van een verantwoorde keuze van een paringspartner voor hun fokdier(en). Hierdoor kan voorkómen worden dat er nakomelingen geboren worden die lijden aan een erfelijke ziekte en zo kan het dierenwelzijn verbeterd worden.’

Het document is op 12 oktober 2015 gepubliceerd en zal naar verwachting door het bestuur van de KNMvD op 1 december 2015 worden vastgesteld.

Lees de volledige richtlijn

Facebooktwittergoogle_plusmail

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bankrekening

Crelanbank, bankrekening BE67103042691687 t.n.v. “Fokken zonder Gokken” ovv “Ik stort…”

Translate:

Vertaalservice

Drentsche patrijshonden worden ook buiten Nederland steeds populairder. Ook daar is interesse in de gezondheid van het ras. Daarom bieden we via Google Language Translator een vertaalservice. Niet perfect, maar beter dan niets!

Deel deze pagina

Facebooktwittergoogle_plusmail

Recente reacties

  Teller (vanaf 27-10-2015)

  • 0
  • 33
  • 516.275
  • 121.778
  Translate »