Een gezonde toekomst voor de Drentsche Patrijshond

Update Ugent onderzoek epilepsie – oproep aan eigenaren met een Drentsche patrijshond lijdend aan epilepsie

Beste Drentenliefhebbers
Het is nog eens tijd voor een nieuwe update over het epilepsieonderzoek! Op maandag 13 november zaten we samen met de afdeling Neurologie en Neurochirurgie van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent). Een dienst binnen deze afdeling, Epicentrum (www.epicentrum.ugent.be), werkt specifiek rond epilepsie bij honden en katten. Samen met twee leden van het Epicentrum-team, Prof. Dr. Luc Van Ham (de vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Kleine Huisdieren) en Dr. Sofie Bhatti (het kliniekhoofd van de neurologische dienst), werd de klinische kant van het onderzoek besproken. Het was een productieve meeting, waar verschillende punten ter sprake zijn gekomen en een basis stappenplan werd uitgewerkt. Hiermee kunnen we alweer een stuk verder!
Enkele van de besproken punten zijn voor jullie, de Drenteneigenaars, interessant om weten. Het zijn dan ook aspecten waar wij jullie hulp voor nodig hebben.
– In de meeting werd door de neurologen het belang van filmpjes aangehaald. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden! Op de dienst vragen ze aan AL de eigenaars van hun patiënten om beeldmateriaal te voorzien van een (epileptische) aanval. Hiermee kunnen zij veel makkelijker een juiste diagnose stellen. Ze benadrukten dan ook dat we zeker moesten trachten zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen van de deelnemende honden met (vermoedelijke) epilepsie. Van enkele eigenaars heb ik al filmpjes gekregen. De rest van de deelnemende eigenaars zou ik hierbij willen aanmoedigen om te proberen een aanval van hun hond te filmen. Elk filmpje, ook al is het moeilijk om de hele aanval erop te krijgen, kan ons veel vooruithelpen!
– Een tweede punt dat werd aangehaald als zeer belangrijk, zijn de resultaten van een bloedonderzoek (dit is niet hetzelfde als het genetische werk dat wij met het bloed doen). Een normale uitslag op een bloedonderzoek, sluit al zeer veel niet-genetische oorzaken van epilepsie uit, en is dus een extra punt om een hond in de case-groep te plaatsen. Daarom willen we alle eigenaars oproepen om de gegevens van de dierenarts door te geven (contactgegevens onderaan) als je epileptische hond ooit een bloedonderzoek heeft gekregen. Als je zelf de uitslagen nog hebt liggen, kun je deze natuurlijk ook zo doorsturen.
Zoals jullie misschien al weten van vorige berichtgevingen, gaan de epileptische honden door een selectieproces, die wordt gebaseerd op de vragenlijst. Honden die voldoen aan al de selectiecriteria worden dan opgenomen in de zogenaamde casegroep. Er worden momenteel nog enkele bloedstalen verzameld voor het onderzoek. Eenmaal deze binnen zijn, gaan we al de honden van de casegroep uitvoerig bespreken met de dienst neurologie. Resultaten van bloedonderzoeken en filmpjes van de aanvallen zouden hier dus zeer goed van pas komen!
Zoals altijd houden we jullie in de toekomst op de hoogte van nieuwe vorderingen en kun je met vragen bij ons terecht.
Evy Beckers

E-mail: evy.beckers@hotmail.com
Tel.: +32 (0) 92647807
Adres: Laboratorium voor Dierlijke Genetica
Heidestraat 19
9820 Merelbeke

Facebooktwittergoogle_plusmail

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bankrekening

Crelanbank, bankrekening BE67103042691687 t.n.v. “Fokken zonder Gokken” ovv “Ik stort…”

Translate:

Vertaalservice

Drentsche patrijshonden worden ook buiten Nederland steeds populairder. Ook daar is interesse in de gezondheid van het ras. Daarom bieden we via Google Language Translator een vertaalservice. Niet perfect, maar beter dan niets!

Deel deze pagina

Facebooktwittergoogle_plusmail

Recente reacties

  Teller (vanaf 27-10-2015)

  • 0
  • 33
  • 516.275
  • 121.778
  Translate »