Een gezonde toekomst voor de Drentsche Patrijshond

Onze doelstelling

drie hondenWat is ons doel?

Het fokken op basis van DNA-profielen mogelijk te maken en zo erfelijke aandoeningen bij de Drentsche Patrijshond tot een minimum te herleiden.

Is dat eigenlijk wel nodig?

Een goede vraag want er is toch niets aan de hand met de Drent? Neen, met jouw hond is ogenschijnlijk niets mis. En met jouw hond ís inderdaad niets mis, tot het dramatische moment dat hij zijn eerste epileptische aanval krijgt, of tot je hond zich tijdens de jacht of spel verwondt en het bloed niet stolt omdat hij lijdt aan de Von Willebrand disease. (vWd)

Niemand heeft je dat ooit verteld, niemand heeft dat ooit vermoed, want hij is nooit ziek geweest, neen echt nooit ziek geweest. En nu opeens dit… Het gaat hier om erfelijke aandoeningen die de toekomst van dit prachtige ras ernstig bedreigen.

Hoe hier mee om te gaan in de toekomst? In de geneeskunde is het DNA onderzoek een vrij nieuwe tak. Door middel van de nu al beschikbare en toekomstige DNA tests kunnen we combinaties van ouders zo samenstellen dat de vererfbare ziektes tot een minimum worden terug gedrongen. Deze mogelijke onderzoeken zijn nog te onbekend bij een groot deel van de fokkers.

We hebben het hier niet over het DNA-onderzoek wat bedoeld is om de afstamming van een hond aan te tonen, zodat we zeker weten dat de  vader die op de stamboom vermeld staat ook de ware verwekker van de pups is.

Hier gaat het om het DNA-profiel van de Drent als ras. Een profiel, dat vastlegt hoe het met de genen van het ras gesteld is. Dit profiel bepaalt of de ouderdieren vrij, drager of lijder zijn van een vererfbare ziekte.

Vrije dieren zijn vrij van een ziekte en zijn dus niet ziek.

Dragers van een ziekte kunnen de ziekte doorgeven aan hun nakomelingen maar zijn zelf niet ziek.

Lijders van de ziekte mogen niet gebruikt worden in de fok omdat ze de ziekte zeker doorgeven aan hun nakomelingen. Maar lijders kunnen jarenlang zonder dat ze tekenen van een ziekte vertonen gebruikt worden in de fokkerij. In die tijd kunnen ze een aantal lijders voortgebracht hebben zonder op dat moment zelf ziekte verschijnselen te hebben .

Wat men dan wel doet ? We zorgen er voor dat er twee vrije dieren gekoppeld worden om ook vrije pups te krijgen. Dit lijkt de beste optie, maar is het niet. Het fokken met dieren die van geen enkele erfelijke afwijking drager zijn (als die al bestaan) zou de variëteit in de genenpoel te veel aantasten.

Citaat Richtlijn erfelijke gebreken ten behoeve van dierenartsen
‘Met behulp van genetische testen op basis van pcr (polymerase chain reaction) is het genotype vast te stellen, onafhankelijk van leeftijd van het dier of ziektestadium, uit monstermateriaal, zoals haarwortels, wangslijmvlies, bloed of sperma. Middels het genotype kunnen zowel aangedane dieren, dragers, als niet aangedane dieren worden geïdentificeerd. Dit geeft fokkers meer mogelijkheden bij het maken van een verantwoorde keuze van een paringspartner voor hun fokdier(en). Hierdoor kan voorkómen worden dat er nakomelingen geboren worden die lijden aan een erfelijke ziekte en zo kan het dierenwelzijn verbeterd worden.’

We kunnen er ook voor zorgen dat een vrij dier gekoppeld wordt aan een drager. Uit deze combinatie komen bvb. 50% vrije en 50% drager pups voort. Geen van deze dieren is echter ziek.

Koppelen we nu twee dragers aan elkaar, dan zijn we fout bezig en gaan we zeker lijders aan de ziekte krijgen.

Hoe kunnen we nu vermijden dat we twee dragers koppelen ? De twee dieren vertonen immers geen enkel symptoom van de ziekte en toch krijgen ze zieke nakomelingen.

Dit kunnen we nu vermijden door het DNA onderzoek. We kunnen de fouten in de allellen in de genen vinden en dus vermijden dat er dragers met dragers of dragers met lijders gaan gekoppeld worden.

Door die genen verstandig te gebruiken in de fok, kunnen we ook nu voorkomende erfelijke aandoeningen uit het ras fokken terwijl de genenpoel zo gevarieerd als mogelijk blijft. Maar dan moeten bij voorkeur ook het DNA van alle in de fok gebruikte dieren getest worden.

Wij hebben begrepen dat deze mooie toekomst van de Drent momenteel haalbaar is door de ontwikkeling van het DNA-onderzoek in de medische wereld. En daar willen wij ons voor inzetten en liefst met medewerking van alle fokkers en hondeneigenaars. Niet voor ons maar voor het mooie prachtige ras dat de Drentsche Patrijshond is.

Bankrekening

Crelanbank, bankrekening BE67103042691687 t.n.v. “Fokken zonder Gokken” ovv “Ik stort…”

Translate:

Vertaalservice

Drentsche patrijshonden worden ook buiten Nederland steeds populairder. Ook daar is interesse in de gezondheid van het ras. Daarom bieden we via Google Language Translator een vertaalservice. Niet perfect, maar beter dan niets!

Deel deze pagina

Facebooktwittergoogle_plusmail

Recente reacties

  Teller (vanaf 27-10-2015)

  • 0
  • 32
  • 516.274
  • 121.777
  Translate »