Een gezonde toekomst voor de Drentsche Patrijshond

Wat we doen

Op 8 oktober 2015 hadden wij een onderhoud met professor dr. Luc Peelman van Universiteit Gent ( Ugent). Tot onze verbazing en blijdschap bood hij ons een onderzoek aan in het kader van een doctoraatsthesis naar een test om epilepsie op te sporen bij kandidaat ouderdieren. En het onderzoek is voor ons geheel gratis.

Waarom alleen epilepsie? Deze erfelijke afwijking vormt momenteel de grootste bedreiging voor ons ras.

Werkwijze en handelsplan volgens UGent

1. Uit tenminste tien nesten met lijders aan primaire epilepsie, moeten we van een lijder aan primaire epilepsie en van één of meerdere dieren zonder ziekteverschijnselen bloedstalen aanleveren.  Uiteraard gingen we direct op zoek en dit vlotte veel beter dan verwacht door de kennis van het Drentenbestand van de teamleden hun raadgevers.

Omdat professor dr. Luc Peelman sprak van een minimum van tien nesten om tot een behoorlijk testresultaat te komen, proberen we een veelvoud hiervan te vinden. Aan medewerking van de Drenten-eigenaars en ook van fokkers was geen gebrek!
Dat komt mede omdat we volstrekte anonimiteit garanderen voor hond, eigenaar en fokker, zodat wie medewerking verleent, hier nooit enig nadeel van zal ondervinden.Nog een voordeel is dat de deelname aan het onderzoek volledig gratis is. De eventuele kosten bij de dierenarts van raadpleging en het bloedprikken worden terugbetaald door onze werkgroep. Er zijn zelfs dierenartsen die uit sympathie voor het initiatief hun diensten gratis aanbieden
Na de 3e bloedcollecte (voorjaar 2016) zijn er voldoende bloedstalen ingeleverd om als test te dienen voor het onderzoek.

2. Voor het laatste traject is er bloed nodig van Drentsche patrijshonden die lijden aan epilepsie, de ouderdieren van de betreffende lijder en een broer of zus. Dit is een hele opgave omdat veel ouderdieren al overleden zijn. Om het onderzoek af te kunnen ronden vragen wij de medewerking van fokkers en eigenaren met Drenten in deze doelgroep.

.

patrijshond 3

De patrijshond, al 500 jaar in ons midden. Laten we ervoor zorgen dat dat over 50 jaar nog zo is!

Bankrekening

Crelanbank, bankrekening BE67103042691687 t.n.v. “Fokken zonder Gokken” ovv “Ik stort…”

Translate:

Vertaalservice

Drentsche patrijshonden worden ook buiten Nederland steeds populairder. Ook daar is interesse in de gezondheid van het ras. Daarom bieden we via Google Language Translator een vertaalservice. Niet perfect, maar beter dan niets!

Deel deze pagina

Facebooktwittergoogle_plusmail

Recente reacties

  Teller (vanaf 27-10-2015)

  • 1
  • 33
  • 516.275
  • 121.778
  Translate »